Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πάρα Φύση 26 : Το όραμα και το φιάσκο…


 



Aber kommt , wie der Strahl aus den Gewoelke kommt,
Aus dem Gedanken vielleicht , geistig und reif die Tat?
Folgt die Frucht, wie des Haines
Dunklem Blatte , der stillen Schrift

Hoelderlin 




Onnagata or oyama (Japanese: 女形・女方, "woman-role"), are male actors who impersonate women in Japanese kabuki theatre. The modern all-male kabuki was originally known as yarō kabuki (man kabuki) to distinguish it from earlier forms. In the early 17th century, shortly after the emergence of the genre, many kabuki theaters had an all-female cast (onna kabuki), with women playing men's roles as necessary. Wakashū kabuki (adolescent-boy kabuki), with a cast composed entirely of attractive young men playing both male and female roles, and frequently dealing in erotic themes, originated circa 1612.


From Wikipedia, the free encyclopedia




Έγραφε ο Stendhal βιβλίο του «De L'Amour (1822) », περιγράφοντας αυτό που εκείνος αποκαλούσε ερωτικό fiasco ,  ότι την ιδία ακριβώς στιγμή που αρχίζουμε να μυθοποιούμε το πραγματικό αντικείμενο του πόθου μας, ακριβώς τότε είναι που αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από εκείνο (το φυσικό πρόσωπο δηλ.) και καταδικάζουμε τον έρωτα μας σε φιάσκο , καθώς του προσδίδουμε μυθικά χαρακτηριστικά και διαστάσεις που δεν είχε ποτέ …και είναι βέβαιο , ότι και αυτό το όνειρο δεν θα το ζήσουμε ποτέ. ( όπως και τον έρωτα για μια onnagata

Την  παραπάνω αναφορά κάνει ο Bloch στο βιβλίο του “Das Prinzip Hoffnung” - η  Αρχή Ελπίδα - όταν διαπιστώνει ότι , όλα τα όνειρα ,ιδέες , ελπίδες ,επιθυμίες  , οταν γίνονται πραγματικότητα , πέφτοντας στην ουσία από τον ουρανό  - σαν πρωινή πάχνη , αφήνουν πάντα κάτι πίσω τους , ή μάλλον κάτι αφήνουν στον ουρανό που δεν πέφτει ποτέ  ….όνειρα που  στην ουσία δεν πραγματοποιούνται ποτέ και αυτό που τελικά πραγματοποιείται , δεν έχει καμία σχέση με το όραμα μας ..με την onnagata μας..



Οι μέρες κυλούσαν , ο ξένος δυνάμωνε .. και έκανε τις ετοιμασίες του για να συνεχίσει το ταξίδι της αναζήτησης και να κατέβη τον Rio muerto μέχρι τη θάλασσα – ακριβώς όπως είχε έρθει τότε…

Σιγά-  σιγά μπήκε στη ζωή του και κείνο το μυστήριο χόρτο από την έρημο της Σονόρα  - το κάπνιζε με την Εστελλα κάθε βράδυ και κάθε μέρα ξυπνούσε δίπλα της γυμνός , νωρίς το απόγευμα,  ισα - ισα στην ώρα για το απογευματινό τους καφεδάκι ..

Ένα βράδυ , που ήταν μαστουρωμένοι και οι δυο και που ο άνεμος φυσούσε δαιμονισμένα
και ενώ η τρελή μάνα της Εστελλα έλειπε σε κάποια ξαδέλφη της , εκεί  κατά τις 10 , βρόντηξε η πόρτα της καλύβας και αμέσως μετά  μπήκε μέσα έξαλλη η τρελή του χωριού , η Fuensanta (δηλ. η «ιερή πηγή» , που οι ντόπιοι αποκαλούσαν έτσι,  χάρη στις προφητικές της ικανότητες)

- Σε έψαχνα παντού ξένε φώναξε χωρίς περιστροφές ,καθώς η Έστελλα ίδρωνε να  του μεταφράζει , είδα στο όνειρο μου ότι φεύγοντας από δω ναυάγησες και ήρθα να σε προειδοποιήσω – αυτή είναι βλέπεις η μοίρα μου  …

Σε είδα να στέκεσαι όρθιος επάνω σε ένα βράχο , στη μέση του ωκεανού  - ένα τόσο μικρό βράχο , που δεν χωρούσες καλά -  καλά  να καθίσεις , δεν ξέρω για πόση ώρα στεκόσουν εκεί,  όμως φαινόσουν να στέκεσαι εκεί για χρόνια ,  με ένα ονειροπόλο βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα και να φαντάζεσαι πως θα είναι όταν σε βρει κάποιο περαστικό πλοίο, ενώ στην πραγματικότητα τα χρόνια περνούσαν και εσύ γερνούσες μόνος , εκεί επάνω στο βράχο!

Ξέρω τι σε οδήγησε στα μέρη μας  gringo – τα ξέρω όλα ....για την Εύα που προσπαθεί να σε σκοτώσει  , ξέρω και ας μην το έχεις πει ποτέ σε κανένα , αλλά εγώ τα είδα όλα για εκείνη και την εμμονή της με τον σοδομισμό , ξέρω ότι κατά βάθος η Εύα νιώθει σαν άντρας και έτσι τελικά είναι άντρας ..μέσα σε γυναικείο σώμα !

Και ξέρω για την όμορφη γυναίκα σου , που αυτές τις ώρες βρίσκεται εδώ λίγο πιο πάνω στην Baja ,παρέα με τον βραζιλιάνο εραστή της..

Και ξέρω και για εκείνο το παιδάκι μέσα σου ,που κάποτε σκότωσες με τον τρόπο σου... και που από τότε σε κυνηγά για να μην σε αφήνει να χαίρεσαι τίποτα στη ζωή σου .

Πρέπει να προσέξεις τι θα κάνεις από εδώ και στο εξής  - εγώ αυτό κατάλαβα χθες το βράδυ   -άλλα θυμήσου ότι εκτός από σένα δεν υπάρχει κανείς τριγύρω,  όπως όταν κάθεσαι στον βράχο... και έφυγε χτυπώντας την πόρτα πίσω της.

- Τι περίεργο μονολόγησε η Εστελλα , αυτή δεν πλησίαζε πότε στα  σπίτια μας και τώρα να μπει έτσι εδώ μέσα και μάλιστα να μιλήσει έτσι και σε ένα gringo ..και ποια είναι η Ευα – δεν μου ειχες μιλησει ποτε για εκεινη..

-H onnagata μου , της απάντησε εκείνος χαμογελώντας αινιγματικά!

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟΡΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ.


    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ " Ο ΑΓ. ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημεναι Φιλεναδαι!

    Οι κκαιροι αλλαξαν και ο Ρελλος προσαρμωστηκε πλεον στις συγχροναι τεχνολογικαι εξελιξεις - θα μας βρειτε στο : newrellos.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή