Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

41. ..τι νύχτα και αυτή …

http://www.youtube.com/watch?v=8CPlF-IEkXQ


Κατά την θιβετιανή βίβλο των νεκρών , ο θάνατος ενός ανθρώπου σηματοδοτεί την αρχή της περιπλάνησης του σε μια «ενδιάμεση κατάσταση » , που εν τέλει θα οδηγήσουν τον νεκρό στην νέα επαναγεννηση - τόσες πολλές φόρες ωστόσο , που στο τέλος σε πιάνει το κεφάλι σου και να το σκέπτεσαι μονο . Εκτός και αν βρεις την φώτιση με τη μια ..

Διανύει έτσι το «πεδίο του μπάρντο» , ένα μεσοδιάστημα πάλης , μιας μετά θάνατον μάχης με το εαυτό του - οι θιβετιανοι μοναχοί περιγράφουν την διαδικασία με μεγάλη υπομονή και λεπτομέρεια - είναι όμως πολύ δύσκολο να ακολουθήσεις ανατολικής προέλευσης δοξασίες , χωρίς το αντίστοιχο βιωματικό υπόβαθρο .

Το θέμα μας όμως - είτε στην ανατολή , είτε στη δύση - είναι η νύχτα που όλα αυτά τελειώνουν .


Ακόμα να ανοίξει η πόρτα (έχω και καιρό να γράψω είναι αλήθεια ..) και είχε πια νυχτώσει στο Sidibu Said - τελικά αυτή η γλυκιά προσμονή της λύτρωσης που μύριζε rive gauche , φαινόταν να διαρκεί για πάντα ….και αυτός ήταν σίγουρος ότι κάτι ήταν εκεί έξω .

Εστίασε στα συναισθήματα του και συνειδητοποίησε : τελικά αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι , ότι η αναμονή αυτή θα συνεχιστεί για πάντα – γιατί δεν μπαίνει επιτέλους μέσα να μου πάρει το κεφάλι …;

Σαν σε όνειρο η πόρτα μισάνοιξε χωρίς στην πραγματικότητα να κινείται – εννοώ χωρίς πραγματικά να κινείται σαν ένα συμπαγές σύνολο υλης και από τη σχισμή φάνηκε μια όμορφη γυμνή γάμπα , πίσω από ένα μαύρο διάφανο σατέν , πάνω σε μια μαύρη γόβα - μάλλον Prada (γνωστή η γάμπα πάντως , σκέφτηκε ο γέρος και αυτό το παπούτσι κάτι μου θυμίζει …)

Η αγωνία κορυφώνεται , ενώ το δωμάτιο κατακλύζει η μουσική του Ice Cubetoday it was a good day “ και ο Γέρος βουτά στα bourbon και τα πούρα του , ενώ ένιωθε ήδη ένα πολύ έντονο πόνο στο στήθος ..

Τι ξευτίλα, έπρεπε να έχω εξαφανιστεί νωρίτερα , με εντόπισαν φαίνεται - και αυτή πάλι γιατί με καταδιώκει και γιατί έχει πάρει την μορφή της - ίσως επειδή κάπως έτσι , όπως ήταν εκείνη τη στιγμή του χωρισμού , θα ήθελα να φαντάζομαι μια γυναίκα δίπλα μου , να κάνουμε βόλτες τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες στο Hyde Park ..

Εκεί που καθόταν λυπημένος στην καρέκλα του γραφείου του , με τα χέρια του μόλις να μπορούν να στηρίζουν το αγύριστο από το βάρος κεφάλι μονολογώντας , πως μπορεί άραγε ένας γέρος να παραμένει αξιοπρεπής ως άντρας , σκέφτηκε : είναι φυσικό να τα βλέπω όλα περίεργα !

Πεθαίνω , έτσι δεν είπαμε ; Ε, το σύνολο της ύλης που ανατέλλει στο Μπάρντο ( βλ. εισαγωγικές παρατηρήσεις) , κατά την πρώτη περίοδο του θανάτου μας ,παράγει φυσικά φαινόμενα , που μπορούν υποθέτω να μας φαίνονται και περίεργα..

Τα φαινόμενα αυτά ακολουθούν το αίμα, o θυμός , η λαγνεία … Η λαγνεία είναι το σκοτεινό πάθος , η συνείδηση είναι το Σύνολο και όταν όλα έρθουν σε αρμονία φτάνουμε στην « Σαν Καθρέπτη Σοφία » - τώρα θυμήθηκα ..

Και όπως συχνά έλεγε ο Don Juan στον Castaneda, συχνά η φύση γύρω σου επιβεβαιώνει τις επιλογές σου - αρκεί να ακούς προσεκτικά !

- Συγγνώμη , ακούστηκε τότε μια φωνή πίσω από τη μισάνοιχτη πόρτα , εδώ μένουν οι Αυστριακοί που παρήγγειλαν escort service ;

2 σχόλια:

  1. μου φαινεται οτι ο Συγγραφεας βρισκεται στο Μπαρντο του μονιμως.
    Σαν κατι τυπους που αφηνουν το αυτοκινητο τους στη λεωφορειολωριδα με αλαρμ του τυπου " επιστρεφω μαγκες asap" .... για μερες .
    Ειναι μαγικο ποση δημιουργικη γραφη απελευθερωνει ο κυβερνοπανκ Γκαντι που καμουφλαρεται πισω απο το αλληγορικο ψευδωνυμο Εξορκιστης.

    υποκλινομαι στο ταλεντο , αλλα και στην αστειρευτη μνημη του ´´Εξ´´ ....αναλογιζομενος με τρομο την αμνησια in litteris που εχει αλυσσοδεσει αρκετους συνοδοιπορους του στη διαδρομη..


    ενας περαστικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλως ώρισες Ξενε - καθησε και ξεκουρασου διπλα στη φωτια για λιγο και για να σου πω και κατι προσωπικο αυτο το μετα το "μονιμως" ειναι που προσπαθω να ξεδιαλυνει αλλα παντα κατι με κρατάει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή