Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Πάρα Φύση 12 : ...κυνηγώντας την Ευτυχία Π.

http://www.youtube.com/watch?v=N-mqhkuOF7s&NR=1&feature=endscreen


( και με την πολύ ευγενική υποστήριξη των καλών φίλων Λένας Π. και Μαρίας Π. )


Το κείμενο «οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» κυκλοφορεί μαζικά στο Διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες και αποδόθηκε αρχικά στον αμερικανό φιλόσοφο Noam Chomsky , όμως στην πραγματικότητα γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στην γαλλική αναρχική εφημερίδα Le Grand Soir .

Επέλεξα να παραθέσω εδώ μια από τις δέκα στρατηγικές χειραγώγησης , που αφορά κυρίως « στο να απευθύνεις τον λόγο στο κοινό σαν αυτό να είναι στην παιδική ηλικία ..»

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε », όπως θα έλεγε και ο Καράμπελας ,ότι η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, και τόνο φωνής ωσαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος …

Και όχι μόνο οι διαφημίσεις , κάθε μέσο και διαδικασία μετάδοσης πληροφορίας και σχεδόν κάθε τι που επικοινωνεί μια πληροφορία ….

Απλή ψυχολογία : «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού…

Και έτσι εξηγείται γιατί κάποιοι - και εγώ βέβαια μαζί - δεν καταλαβαίνουν πότε τίποτα από τις πληροφορίες που διακινούνται γύρω τους – μην αποκλειόμενης βέβαια μιας δικής μου πνευματικής υστέρησης - άπλα πρόκειται για μια περίπτωση που μια πληροφορία μεταφέρεται με ανεπαρκείς ορους ..

Δεν ξέρω όμως ακόμα αν είναι συνομωσία , η απλά φαινόμενα κοινωνικών αιμοποιητικών μηχανισμών όπως έλεγε η Luhman ..


Σε λίγο ήρθε και εκείνη στο bar . Φορούσε ένα πολύ στενό μαυρόασπρο κομψό φόρεμα ARMANI , με ψηλό σκίσιμο στο πλάι , στάθηκε δίπλα τους , αναρριχήθηκε με χάρη στο σκαμπό και όπως πρόβαλλε ο μαυρισμένος μηρός της μέχρι επάνω οι θαμώνες άναψαν . Εκείνη άρχισε να κοιτάζει τους δυο φίλους εξεταστικά και παρήγγειλε μεταλλικό νερό ...

- Ρε συ , αυτή μοιάζει με την Sylvie , είπε αυθόρμητα ο επισκέπτης .

Η Sylvie ήταν μια Βιεννέζα ζωντοχήρα , μια πανέμορφη γυναικά που ξαφνικά και εντελώς ανεξήγητα αποφάσισε να αφήσει το σπίτι της (και τις άπλες χαρές της μικροαστικής ζωής , που θα έλεγε και ο Βιάν ) για να γίνει call girl και να έρθει έτσι αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα , του.. πόσο έχει ένα τσιμπούκι ..

Έτσι νόμιζαν όμως ( εντελώς ανεξήγητα) ….γιατί αν εκείνη έψαχνε βαθειά μέσα της θα καταλάβαινε ότι άλλος την προετοίμαζε για αυτό τον ρόλο . Πραγματικά, υπάρχει μια μεγάλη απόκλιση σε αυτό που νομίζουμε ότι κάνουμε και αυτό που κάναμε στην πραγματικότητα ..

Το βασικό πλαίσιο του νου μας είναι εκείνο το παρατηρητή. Ενός παρατηρητή με σακατεμένα όργανα πλοήγησης …

Είμαστε θεατές ενός έργου - και όπως το βλεπε ο Ντοστογιέφσκι πρέπει να στηθούμε μπροστά σε κάποιο εκτελεστικό απόσπασμα ώστε να ξυπνήσουμε στην παρούσα πραγματικότητα. Αυτή την αίσθηση γνησιότητας και πόνου αναζητούσε και ο Μπαλζακ , πηγαίνοντας κάθε εβδομάδα στον οδοντογιατρό

Εν κατακλείδι φιλενάδες, πιστεύουμε ότι εμείς και μόνον είμαστε ένοχες για την κακοτυχία μας , εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης μας, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών μας - υποτιμούμε τους εαυτούς μας και νιώθουμε ενοχές….

-Του το είπες, ρώτησε εκείνη με κάποια αδημονία – την εκνεύριζε αυτή η διστακτικότητα του όταν συναντούσε παλιούς του φίλους να τους ενημερώσει για τι εξελίξεις στην ζωή του , ο τυποσ βέβαια δεν είχε πρόβλημα με την σχέση τους αλλά , γενικότερα , δεν του άρεσε να μιλά για τον εαυτό του ..

Εκείνη τι στιγμή η μουσική στο bar δυνάμωσε και η μελαχρινή καλλίγραμμη άρχισε να χορεύει όλο και πιο αισθησιακά – τα στενό φόρεμα έκανε παιχνίδια με τα μάτια τους , από στρινγκ σε κωλομερι , από κωλομερι σε βυζί , e.t.c.

-Άκου μάγκα μου , άρχισε να λέει ο ήρωας , είμαστε πια παντρεμένοι και αν και δεν έχω βρει μέχρι τώρα τίποτα δικό μου , που να με έχουν αφήσει να εκτιμώ , νομίζω ότι αυτό είναι επιτέλους η δική μου επιλογή . Με συγχωρείς τώρα ,πρέπει να φροντίσω την οικογένεια μου!

Την έπιασε αγκαλιά ,της έστρωσε το φόρεμα και την άρπαξε από την αγκαλιά ενός λατίνου στο μπαρ με ένα καλοζυγισμένο kizami – έλα γλυκιά μου της είπε και εκείνη ξέσπασε σε λυγμούς , πάμε μια μικρή βόλτα τώρα ..

Την ώρα που έβγαιναν από το κτήριο έπεσαν επάνω σε μια ψηλή ξανθιά , όμορφη αερικό και με υπέροχα διεισδυτικά γαλάζια μάτια .

- Ευτυχία ψέλλισε ο τύπος κάτωχρος τι γυρεύεις εδώ ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου