Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Μια αποτίμηση των γεγονότων των τελευταίων ημερών και η θεωρία της πεταλούδας…

Αφορμή: Ο σύγχρονος ράμπο τραβάει το όπλο του και πυροβολεί για να πουλήσει μούρη και μαγκιά στα ανήλικα. Για κακή του τύχη (και κακή μας τύχη) μια από τις σφαίρες εξοστρακίζεται και καρφώνεται στον πιτσιρικά. Η επικρατούσα άποψη της εν ψυχρώ δολοφονίας είναι προφανώς η λιγότερο πιθανή αν και πουλάει.

Αποτέλεσμα: Ακολουθεί αυτό που ακολούθησε και που ανέδειξε σε όλο του το μεγαλείο την ανικανότητα, ανεπάρκεια και γελοιότητα του συνόλου σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας (κι όχι μόνο της κυβέρνησης όπως λένε κάποιοι καλοκαιρινοί, άλλωστε σιγά μην εφαρμόζει η κυβέρνηση κάποιο σχέδιο, εντελώς ανήμποροι και πανικόβλητοι είναι). Επίσης ανέδειξε για πολλοστή φορά την ανικανότητα, ανεπάρκεια και γελοιότητα του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ, που συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και ηλιθιότητα τους πολιτικούς μας.

Κατά συνέπεια ανέδειξε και την χρεοκοπία μας ως κοινωνία γιατί μάλλον αυτό μας αξίζει όπως ανέλυσε και ο Μέγας Δράγωνας. Η οικονομική κρίση που έρχεται φοβάμαι ότι σε βάθους χρόνου θα μετεξελιχθεί σε βαθύτατη κοινωνική κρίση (βλ. βάρβαροι των μητροπόλεων) και θα μας φέρει προ των ευθυνών μας. Όλα πληρώνονται…

Θεωρία της πεταλούδας: Κάποιος αθλητικογράφος ονόματι Πανούτσος που μένει στα Εξάρχεια, παραγγέλνει μια πίτσα από τη Pizza Fan της περιοχής. Έρχεται ο ντελιβεράς, ανεβάζει πάνω την πίτσα, αλλά ο Πανούτσος δεν έχει παρά μόνο κατοστάρικα για να πληρώσει. Ο ντελιβεράς πηγαίνει στο διπλανό περίπτερο, κάνει ψιλά κι εκείνη την ώρα ακούγονται τρεις πυροβολισμοί. Τρέχει και βλέπει τι έγινε καθώς και μια γρατζουνιά από σφαίρα στο παπάκι του. Ακολουθούν τα γνωστά γεγονότα και καίγεται το κατάστημα παιχνιδιών στην Εγνατία κι έτσι δε θα πληρωθεί ό Κινέζος εξαγωγέας με αποτέλεσμα να ξεσπάει στη γυναίκα του και να αρχίσει να τη δέρνει.

Στο μεταξύ ο μέγας αθλητικογράφος Πανούτσος γράφει ένα άρθρο όπου αισθάνεται δικαιωμένος διότι κατά την άποψή του αυτοί που τα σπάνε είναι οπαδοί του ΠΑΟΚ όπως αποδεικνύεται από το σύνθημα «βάλτε φωτιά, κάψτε καλά Ομόνοια και Πειραιά, το Σύνταγμα και τη Βουλή…» που χρησιμοποιούνε.

Ξέρω ότι η ανάρτηση αυτή είναι λίγο controversial, αλλά τι να κάνουμε, σε όποιον αρέσουμε...

14 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ζαγκορ
    Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι τα τελευταία γεγονότα
    ανέδειξαν την ανικανότητα και τη γελοιότητα των ΜΜΕ (με εξαίρεση μία ή δύο εφημερίδες) και οτι συναγωνίζονται σε ανευθυνότητα και ηλιθιότητα τους πολιτικούς μας.
    Επίσης Θα συμφωνήσω με τα περί χρεωκοπίας μας ως κοινωνία και με το ότι η οικονομική κρίση που έρχεται θα επιτείνει την ήδη υπάρχουσα κοινωνική κρίση.
    ΑΛΛΑ
    κάνεις λάθος σε μια βασική παράμετρο:
    Δεν είναι για κακή τύχη του μπατσου ή κακή τύχη δική μας, αλλά για κακή τύχη του πιτσιρικά το οτι η σφαίρα τον βρήκε στην καρδιά. Ποσώς ενδιαφέρει τη μάνα του αν εξοστρακίστηκε ή όχι. Γι αυτή αλλά και για τον πιτσιρικά το αποτέλεσμα μέτρησε.
    Και για τους πιτσιρικάδες που κατέβηκαν στους δρόμους το αποτέλεσμα μέτρησε: Ενας νεκρός 15χρονος (που θα μpορούσε να είναι ένας οποιοσδήποτε από αυτούς στη θέση του) ο οποίος σκοτώθηκε από το όπλο ενός μπάτσου.
    Απλό ή απλοικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. zagor μου, επιτέλους ξαναγύρισες!!
    σωστός ο μπίτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η χρεοκοπια της κοινωνιας οριζεται απο την παντελη έλλειψη αξιων που προκυπτει στον τοπο μας 35 χρονια που τον θυμαμαι. Αναξιοκρατια μηδενισμος νεποτισμος και άλλα σμος μας γαμανε χρονια -ολα αυτα προφανως τα χρειαζομαστε γιατι αλλιως θα αντιδρουσαμε. Αλλα βολευόμαστε να τον παιζουμε ως κοινωνια ολημερις με ευχαριστιση χωρις σκεψη και χωρις κοπο. Νεκρος ηταν και ο Φιλοπουλος (στα επεισοδια του γυναικειου βολευ) το ιδιο νεκρος με τον τωρινο και μαλλον για συγγενικους λογους σκοτωθηκε...
    Σκατα λοιπον παντου- εγω βλεπω και σκατα στην μερια των "εξεγερμενων", τα άλλα της εξουσιας τα βλεπουν όλοι μυριζουν κιολας, αλλα σκατα και σε μια εξεγερση που τιποτα νεο δεν κομιζει, για τιποτα δεν παλευει, απλα καταστρεφει με την ιδια ευκολια που καταναλωνει.
    Θέλω να πω και ας με διαφωτισει καποιος αν το βλεπει αλλιως, ολη αυτη η καταστροφη που βλεπουμε δεν σας θυμιζει λογικη αμυαλου νεανια που ψωνιζει ακριτα, με δανεικα , αχρηστα πραγματα, γιατι μονο αυτο ξερει να κανει (απο την αναποδη βεβαια σαν αρνητικο)?
    Και επιτελους, ειναι καποιος εκει εξω που εχει να προτεινει πως και ποτε και με ποιο μηχανισμο μπορει να αλλαξει κατι σε αυτη τη χωρα με στοχο και σκοπο? Εγω δεν ακουω κανενα το πουλι τους βαρανε σε συγχορδια νουδουλες και πασοκοι και συριζες και όλοι μαζι -μονο το κκε θελει επιστροφη στα γκουλαγκ ξεκαθαρα και καθολου σεμνα.
    Αυτοι λοιπον ειμαστε? Δεν νομιζω αλλα δυσκολευομαι πολυ να δω πως και ποτε μπορει να εκφραστει το αλλο που υπαρχει -αν υπαρχει.
    Ως τοτε θλιψη για τις μανες όλων των παιδιων που χαθηκαν αλλα και για τα παιδια του μπατσου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Λόλα,

    χαίρομαι που συμφωνούμε σε κάποια σημεία. Όσον αφορά σε αυτά που λες ότι κάνω λάθος, δεν αντιλαμβάνομαι σε τι ακριβώς συνίσταται η διαφοροποίησή σου. Για τον πιτσιρικά και για τους γονείς του όπως λες μετράει το αποτέλεσμα, δε διαφωνώ, εμείς όμως γίνεται να ερμηνεύουμε το κάθε δυστύχημα που συμβαίνει σε κάποιο παιδί ή στην προκειμένη περίπτωση την δολοφονία του μικρού με τα μάτια της μάνας του; Αν πότε το καταφέρναμε θα κλαίγαμε όλοι ασταμάτητα από το πρωί ως το βράδυ κάθε μέρα της βδομάδας.
    Δε θα’ πρεπε λοιπόν να στεκόμαστε μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στο πώς προήλθε, γιατί μπορεί, επαναλαμβάνω μπορεί, να επηρεάστηκε κι από ένα τυχαίο γεγονός. Κατ’ επέκταση ο μπάτσος θα έπρεπε να μπει στη φυλακή ακόμη και αν η σφαίρα δεν πετύχαινε τον 15χρονο γιατί μετράει η ενέργειά του να πυροβολήσει προς το μέρος των παιδιών ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτή λοιπόν είναι η ένστασή μου, ότι στην περίπτωση αυτή, κανένα κανάλι, κανένα έντυπο δε θα αφιέρωνε ούτε τον ελάχιστο χρόνο ή χώρο για την είδηση αυτή, γιατί δε θα πουλούσε. Αλλά κι εμείς οι ίδιοι ακόμα και να το μαθαίναμε θα τα ξύναμε αδιάφορα.
    Αυτό λοιπόν μας χαρακτηρίζει ως κοινωνία και τα αντίστοιχα παραδείγματα είναι πολλά. Όταν εισβάλουν κάποιοι φοιτητές σε κάποια συνέλευση στο ΑΠΘ για να αρπάξουν τα πρακτικά και ο Πρύτανης αντιστέκεται, αυτοί τον απωθούν βίαια και χτυπάει το κεφάλι του στο έδρανο και νοσηλεύεται για κανά 2 μέρες. Η είδηση περνάει στα ψιλά και δεν υπάρχει ούτε καν η σκέψη να τιμωρηθεί κανείς ενώ αν το έδρανο είχε ας πούμε μετακινηθεί λιγάκι και χτυπούσε στη γωνία του και πήγαινε στον άλλο κόσμο, θα έκλαιγαν οι Εισαγγελάτοι και οι Χατζηνικολάου για τρία μερόνυχτα. Άρα αποφεύγουμε να αξιολογήσουμε την πράξη αυτή κάθε αυτή αλλά σερνόμαστε από το αποτέλεσμα της πράξης που είναι συνάρτηση της θέσης κάποιου επίπλου εν προκειμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτά στα οποία αναφέρθηκα στα προηγούμενα σχόλια είναι μάλλον ήσσονος σημασίας και τα πραγματικά ερωτήματα τα θέτει ο φίλος ντιρλαντά. Κι εγώ προσπάθησα αρχικά να εξηγήσω σε τι διαφέρει η δολοφονία του μικρού από το ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Φιλόπουλου ή από τη δολοφονία των παιδιών στα Τέμπη (όταν ξεχύνεσαι στην εθνική γεμάτος πλάκες νοβοπάν που δεν είναι ασφαλισμένες περι δολοφονίας πρόκειται). Και το συμπέρασμα είναι ότι διαφέρει επειδή προήλθε από μπάτσο. Έχει άραγε σημασία φίλη Λόλα για τον πιτσιρικά και τη μάνα του αν πήγε από σφαίρα μπάτσου; Δε νομίζω!

    Όσον αφορά τα ερωτήματα που θέτει ο ντιρλας αρχίζω να πιστεύω πως δεν υπάρχει σωτήρια για την κοινωνία μας και η κατάσταση είναι πια μη αναστρέψιμη. Οπότε ίσως η μόνη διέξοδος είναι η διάλυση των πάντων και η αναγέννηση μέσα από τις στάχτες μας. Βρε μπας κι ο Αλαβάνος εκει αποσκοπεί; Πάω λοιπόν να φορέσω την κουκούλα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και σου πάει, μωρό μου, το κουκουλάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ζαγκορ

    Κατ αρχάς συμφωνώ απολύτως μαζί σου και για τα Τέμπη και για όλα όσα ανέφερες. Κινούμαστε πάνω – κάτω στον ίδιο τρόπο σκέψης όπως και με τον ΝΤΙΡΛΑ. Επειδή όμως είμαι «κολλημένος» πιστεύω ότι έχει τεράστια διαφορά η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου από έναν μπάτσο νταή – (το πώς το βλέπει κάποιος είναι θέμα εμπειριών, κοσμοθεωρίας και φιλοσοφίας του καθενός μας) . Η διαφορά, κατά την γνώμη μου φαίνεται και από όλα όσα επακολούθησαν της δολοφονίας. Από τους πιτσιρικάδες που ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ βγήκαν στους δρόμους, από τους μαθητές που πολιορκούν τα αστυνομικά τμήματα (διαφωνώ με τους βανδαλισμούς κλπ αλλά πιστέυω ότι είναι φυσικό επακόλουθο).
    Και όπως είπε και ο... Χριστός( ή κάποιος άλλος, δεν θυμάμαι):
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ - ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αγαπητη lola, lolita, lolitaki
    βεβαιως και εχει διαφορα, απο την στιγμη που πιστευεις οτι καποιος θεσμος λειτουργει βεβαια και η αστυνομια να μην πρεπει να μπορει να φονευει...εισαι λοιπον μαλλον αισιόδοξος και εχεις και μπατσοφιλα αισθηματα. Εμας ασε μας να νομιζουμε πως ενα κρατος που δεν δενει νοβοπαν, πουλαει τις λιμνες, εχει ηθικο οτι ειναι νομιμο, και μυρια αλλα (υπουργο τον Παπουτση!) μπορει να συντηρει και αυτης της ποιοτητας αστυνομια!
    Τα ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ πιτσιρικια εχεουν την συμπαθεια μας αλλα μάλλον πιστευω ότι υπερισχυει ο χαβαλες και όχι οι σκεψεις ή πραξεις που θα δινανε συνεχεια σε μια τετοιου ειδους διαμαρτυρια.
    Ελευθερα επισης δεν αφηνουν τα παιδια ουτε καν χωρις παλτο ή μπουφαν (ακομη και αν δεν το θελουν) οταν κανει κρυο ή κανω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητοί θεωρώ οτι μπερδεύετε την βούρτσα με το πιστολάκι μαλλιών. Επειδή ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα είναι αδιέξοδος ένα μόνο έχω να σας πω:
    Η ΞΑΝΘΙΑ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΒΛΩΝΕΙ
    Μπάτσοι, Γουρούνια, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Ντιρλα τα περί ελευθερίας κλπ. δεν είναι πάντα εφαρμοσίμα και συνήθως ισχύουν για τους άλλους και οχι για εμας (κάνω και την αυτοκριτική μου). Αλλά:
    ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΦΡΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΠΟΝΙ
    Μπάτσοι, Γουρούνια, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή