Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Lost in translation

Καλή η λογοτεχνία, δε λέω, καλό και το βλογ των χαμένων σεναριογράφων, αλλά κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη οφείλουμε να έρθουμε και λίγο πιο κοντά στον μέσο πολίτη.
Διότι Κύριοι, Μαντάμες και Λολίτες, πρέπει ως βλογ να προσθέτουμε κάποια αξία (value added blog), είτε μέσω του σχολιασμού της επικαιρότητας με ριζοσπαστικό/ανατρεπτικό τρόπο, είτε μέσω της αποκάλυψης ή συγκάλυψης σκανδάλων είτε προσφέροντας διέξοδο στα καθημερινά προβλήματα του έλληνα πολίτη που πολλές φορές είναι αναγκασμένος να παίζει δύο ρόλους για να αντεπεξέλθει (π.χ. δημοσιογράφος/εκβιαστής, δικηγόρος/λαμόγιο, γιατρός/ταχυδρόμος ή επιχειρηματίας/φοροφυγάς). Αυτό άλλωστε είχαμε αποφασίσει ομοφώνως και οι 150 απ’ ότι μαρτυρούν και τα πρακτικά της ιδρυτικής μάζωξης.

Πάρα ταύτα λοιπόν κι αφού το βλογ βρίθει κουλτούρας, για να εναρμονιστώ κι εγώ (προσωρινά και μόνο) με την επικρατούσα τάση, αποφάσισα να ασχοληθώ με το τιτάνειο έργο της μετάφρασης στα νεοελληνικά ενός μεγάλου πεζογράφου και λογοπλάστη του οποίου τα έργα αξίζει να έχουν περίοπτη θέση σε κάθε σπίτι, σε κάθε ελληνική οικογένεια. Πρόκειται για τον Γιώργο Μίνο, από το εμπνευσμένο έργο του οποίου σας παραθέτω ένα μικρό αμετάφραστο ακόμη απόσπασμα γιατί φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να μην αποδοθεί σωστά και να χαθεί στη μετάφραση.

«Η αγωνιστική ανάταση του ΠΑΟΚ συνεχίζεται ενώ εδώ και δύο 24ωρα ξεκίνησε και το μεγάλο στοίχημα για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ΠΑΟΚ έχει φίλους παντού. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με τη συμπάθεια που τρέφουν μεγάλοι οικονομικοί και εύρωστοι επιχειρηματίες. Που βλέπουν στο πρόσωπο του Θοδωρή Ζαγοράκη την εξυγίανση. Πάνω σε αυτό το πνεύμα ο Παύλος Κανελόπουλος, ο γνωστός γιος της οικογενείας Κανελόπουλου που έχει το ΤΙΤΑΝ, επιχειρηματίας που έχει ασφάλειες και μεγάλη ασφαλιστική εταιρία και δημόσια έργα. Η σύνταξη του Παύλου Κανελόπουλου στην 50λεπτη συνάντηση που είχε σε ρεστοράν του ισογείου του ξενοδοχείου που διέμειναν οι διοικούντες της ΠΑΕ στην Αθήνα λέει πολλά. Ο Παύλος Κανελόπουλος δεν έκρυψε την αγάπη προς τον ΠΑΟΚ παρότι μένει στην Αθήνα και φυσικά δεν έκρυψε τη συμπάθεια που τρέφει στον ΠΑΟΚ και την οικογένεια του και ιδιαίτερα στον πρόεδρο του. Απλά ντυμένος με ένα λευκό τι σερτ και ένα άσπρο παντελόνι εμφανίστηκε στη συνάντηση του με το Θοδωρή Ζαγοράκη χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενώ στη διάρκεια της συζήτησης παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος Ηλίας Βιολίδης και οι σύμβουλοι Μανδρίνος και Μιχαηλίδης. Ο Παύλος Κανελόπουλος δεν θέλει να πει πολλά λόγια, αφού είναι εκφραστής με πράξεις και η αδυναμία του στο Δικέφαλο με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να μεγαλουργήσει ο ΠΑΟΚ παντού είναι δεδομένη. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι χωρίς να βγαίνουν στα ΜΜΕ, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΟΚ χωρίς διαφήμιση. Ο Παύλος Κανελόπουλος, παρότι κάτοικος Αθήνας δεν χάνει όταν δεν έχει ώρες απασχόλησης με τις επιχειρήσεις του να παρακολουθεί τον ΠΑΟΚ. Σε ερώτηση μου, επειδή τον γνωρίζω αρκετά χρόνια, μου είπε σ’ ακούω και βλέπω τι λες και ανατριχιάζω, για αυτό συνέχισε όπως και εγώ αγαπώ τον ΠΑΟΚ. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς λόγια, αλλά πράξεις η αύξηση θα πάρει σάρκα και οστά. Το μήνυμα είναι ένα: ο ΠΑΟΚ πάνω από όλα»

Τα σχόλια περιττεύουν. Αυτά για τώρα, με καλεί το καθήκον…

Υ.Γ. Κατεβαίνω προς το μαντείο των Δελφών για λίγη βοήθεια ως προς την ερμηνεία της ανάρτησης του ντιρλαντα ντιρλανταντα
Υ.Γ.2 Ο βλογαδμινιστράτορας ας σταθεί επιτέλους στο ύψος του

10 σχόλια:

  1. Προς στιγμήν, δεν σου κρύβω, ανησύχησα.
    Η απρόσμενα καλή πορεία του δικεφάλου (του Βορρά), η εμπλοκή επιφανών βορειοελλαδιτών στην υπόθεση Βατοπεδίου, η αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ροδόλφου Μπορέλ από τον Γηραιό, όλα αυτά μαζί φοβήθηκα ότι στιγμάτισαν και επηρέασαν την αγνή και άδολη ψυχή σου, οδηγώντας σε σε αποχή από το βλογ, το σεξ, τους φίλους.
    Η επιστροφή σου μας ανακουφίζει και μας χαροποιεί.
    Μην ξαναφύγεις, ζαγοροαγαπημένε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως έχει δίκιο , πρέπει να σκύψουμε πάνω απο τον Ελληνα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα (ιθπανικο) ζαγορ! υπαρχει ζωη στον πλανητη Αρη!!
    Τι χρειαζεσαι για να καταλαβεις φιλε μου τι ειναι ο Σαλπις ο τριχολογος? Δεν σε βοηθα το βλογ καθολου? Προσπαθησε να ανατρεξεις στην σπανια μνημη σου κάποια ιστορια θα σου προκυψει τριχοιστορια ή τριχολογικη ή τελος παντων τριχοπτωτικη που να συνδεεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Zagor,

    Θα ήθελα να σχολιάσω τα λεγόμενα και κυρίως τις αναφορές σου στις δεύτερες δουλειές που μπορεί να κάνουν για να ζήσουν οι έλληνες πολίτες:
    Δεν σε βλέπω να αναφέρεσαι σε εκπαιδευτικούς/μπέιμπι σίτερ...
    Γιατί άραγε; Μήπως θολώνεις τα νερά σκόπιμα; Πως ζουν οι εκπαιδευτικοί, με τον πενιχρό μισθό του ιδρύματος;

    Τέλος να αναφερθώ κι εγώ στον καταταλαιπωρημένο Σάλπι:
    Μήπως είσαι τελικά ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει τους αναγνώστες του βλογ προς τη λύση; Γιατί δεν λύνεις τη σιωπή σου; Αφου γνωρίζεις γιατί δεν απαντάς;
    Πάλι όμως, κατά την προσφιλή σου τακτική, θολώνεις τα νερά στο υστερόγραφό σου, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνεις τίποτε...

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ
    ΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς Zagor
    -Επιτέλους! Ευτυχώς που ήρθες στην παρέα για να προστεθεί στο Βλογ κάποια αξία (value added blog) – όπως εύστοχα αναφέρεις.
    -Χαίρομαι που επικαλείσαι τα πρακτικά της ιδρυματικής μάζωξης των 150 και τις ομόφωνες αποφάσεις που είχαν ληφθεί τότε. Ελπίζω τα υπόλοιπα μέλη να τα πάρουν σοβαρά υπ΄όψιν τους όλα αυτά και να δώσουν στο Βλογ την αίγλη που του αρμόζει, γιατί τώρα τελευταία έχουν παρουσιαστεί κάποια κρούσματα απαξίωσης του και χρησιμοποίησης του για άλλους σκοτεινούς σκοπούς.
    -Μην κάνεις τον κόπο να κατέβεις στο Μαντείο των Δελφών γιατί τα πρόβατα έφαγαν τα φύλλα που μασούσε η Πυθία και τώρα την έχουν έγκλειστη σε ειδικό κέντρο με σύνδρομο στέρησης.
    - Ανέτρεξε στην σπάνια μνήμη σου (που λέει και ο μάστερ dada) για να βρείς τον σγουρομάλλη που σε συνόδευε σε ένα από τα ταξίδια σου στο Ναύπλιο.
    - Ο Γιώργος Μίνος έχει σχέση με τη Σοφία Μινέικο και αν ναι τι είδους σχέση; Γιατί τότε πολλά θα μπορούν να εξηγηθούν για το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης σχετικά με την τύχη του Δικέφαλου του Βορρά.

    Quiz για Zagor
    -«Βόηθα Γιώργο, γιατί θα βάλουμε λουκέτο στο μαγαζί». Ποιος το είπε σε ποιόν, πότε και γιατί.
    -Ποιος δεν θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις γιατί η κόρη του έχει γενέθλια;
    Αν τα βρείς παίρνεις πιστοποιητικό ΠΑΟΚοφροσύνης και δύο εισιτήρια διαρκείας για του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Zagor, σε προηγούμενο σχόλιο εξέφρασα την ανακούφιση μου γιατί όπως ανέφερα το βλογ θα βρεί, μέσω των αναρτήσεών σου, την χαμένη του αξιοπιστία. Δεν μπορώ όμως να μην συμφωνήσω με τα σχόλια του Skotouls. Γιατί δεν αναφέρεσαι σε εκπαιδευτικούς/μπέιμπι σίτερ; Μήπως κρίνεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά; Τα δικά σου δικά σου και τα δικά μας πάλι δικά σου; Γνωρίζεις ποιός είναι ο Σάλπι κι αν ναι γιατί τον καλύπτεις δια της σιωπής σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα σας πάρει όλους και θα σας σηκώσει, έεε! Μόλις τελείωσε μια κουραστική μέρα μωρο-καθίσματος και αντί να χαλαρώσω λίγο διαβάζοντας Γιώργο Μίνο, με αναγκάζετε να καθίσω μπροστά σε μια κωλο-οθόνη (it’s a sony) για να υπεραμυνθώ της στάσης μου.

    Ας τα πάρουμε από την αρχή λοιπόν, φίλε υπεραιωνόβιε Δράγωνα, ότι και να πω είναι λίγο, δεν παίζεσαι, είσαι από άλλο βλογ, το νομπέλ βλογογραφίας σου ανήκει δικαιωματικά, Όσκαρ, Χρυσό Γκλομπ, Χρυσός Φοίνικας, Αρίων, Παπαρίων, Γκράμυ, Χρυσό Βατόμουρο, πάρτα όλα.

    Περί Σάλπι, ω μαιτρ των γρίφων Ντιρλαντά, αν σε ερμηνεύω σωστά, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι μη αναρτήσιμο, δεν είναι μπλόγκαμπελ κοινώς - τουλάχιστον όσο δεν είμαι σίγουρος για το χου ιζ χου των αναγνωστών. Θα εξέθετε ανεπανόρθωτα ευυπόληπτους, υπεράνω πάσης υποψίας πολίτες.

    Όσο για τον μικρό σκωτσέζο φίλο μας τον σκωτούλη, να μην αφήνει υπονοούμενα για τη συμπαθή τάξη των εκπαιδευτικών λειτουργών γιατί θα κατεβούνε σε απεργία ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Με πληγώνουν αυτά τα κακεντρεχή σχόλια, ιδίως μάλιστα τώρα που περνώ μια συναισθηματικά φορτισμένη φάση λόγω των δύσκολων στιγμών που βιώνουν οι φίλοι και συνεργάτες μας Ινδοί.

    Τέλος, Λόλα, εσύ που κινείς τα νήματα, ευχαριστώ για τις παραινέσεις και τις πάντα χρήσιμες συμβουλές σου. Στα κουίζ σου απαντώ: Το πρώτο δεν το έχω πει στον Ορφανό όπως φημολογείται. Το είπε η Φράου Ζιμπελίνε στον κ. Καμπ__άκη πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε η συναλλαγή για την παράδοση ενός ροζ DVD. Η απάντηση για το δεύτερο είναι ο Ρικάρντο Ματίας Βερόν. Τα διαρκείας παρακαλώ στην 1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικέ Zagor δεν έχω παρά να υποκληθώ για τις απαντήσεις σου στο quiz της lola. Είναι αλήθεια όμως, πως αυτό που ακόμη πλανάται στον αέρα είναι το μεγάλο ερώτημα:
    -"ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ DVD;"
    Και στο ερώτημα αυτό καλούνται να δώσεις απαντήσεις ΟΛΟΙ οσοι γνωρίζουν - συμπεριλαμβανομένων και των Λακώνων συνεργατων του βλογ (βλ. Master Ντι, Ζιμπελίνες, κλπ.)

    ΥΓ. Ζιμπελίίίνε, ε Ζιμπελίνε... Που είσαι βρε ψυχή; Χάθηκες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΥΓ2. Είμαι πολύ ανήσυχος με την κατάσταση στην Ινδία. Πες μου πολύπειρε Zagor πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας; Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Zagor
    Εδώ υπάρχει παραπληροφόρηση με ταυτόχρονο χτύπημα κάτω από τη μέση και εννοώ τα περί φράου και Χαμπάκη (και όχι Καμπά.κη)- της γνωστής αλυσίδας φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Διότι το "βόηθα Γιώργο" το είπε ο Ζαγκορ-άκης στον μιστερ ΕΚΟΦΙΝ
    Κατα δεύτερον έχασες γιατί είναι ο Πάμπλο Γκαρσία. Θεωρώ οτι είσαι κρυφογαύρος (όπως κάποιοι άλλοι που γνωρίζεις πολύ καλά) και δρας προβοκατόρικα εκτός αν κι εσύ έχεις πέσει θύμα παραπληροφόρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή